Alex de Vries onderzoekt al jaren het energieverbruik bij Bitcoins minen. Het viel hem een paar jaar geleden al op dat dit steeds verder is toegenomen. Het massale energieverbruik voor het minen moet op ten duur zelfs niet meer haalbaar zijn. Uit recent onderzoek is gebleken dat in 2018 mogelijk 0,5% van de totale energie capaciteit van de wereld naar het minen van Bitcoins gaat.
Voor het onderzoek werden statistieken van miners gebruikt en de elektriciteit kosten. Op basis hiervan heeft Alex de Vries een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het minen van Bitcoins. Hij was benieuwd hoeveel de munten nu echt verbruiken qua stroom. Dit blijkt schrikbarend veel te zijn. De Bitcoin heeft minimaal 2.55 GigaWatt nodig. Dit is gelijk aan het totale energieverbruik van Ierland. Bij formaat is dit zelfs de 118ste land qua formaat. Hiermee verbruiken de munten ongeveer 0,5% van de totale energiecapaciteit van de wereld.
Daarbij kosten de transacties van Bitcoins ook veel stroom. Elke transactie zou ongeveer net zoveel stroom verbruiken als een gemiddeld huishouden in Nederland. Alex de Vries is een deskundige bij PWC in Nederland en geloofd dat het minen van Bitcoins aan het einde van 2018 ongeveer 7.7 gigawatt gaat kosten. Dit is net zoveel als het totale energieverbruik van Oostenrijk.
De hoge mining kosten zijn slecht voor de Bitcoin en het klimaat
De hoge energiekosten die komen kijken bij de Bitcoin zouden slecht zijn voor het klimaat en de munt zelf. Het is al jaren een onderwerp van kritiek voor de cryptomunt. Maar de kritiek wordt nog sterker nu het energieverbruik maar blijft toenemen.
Toch denkt De Vries dat hij nog lang niet alle data heeft over minen. Er zijn bedrijven die in het geheim grote aantallen Bitcoins minen. Zij brengen geen officiƫle documenten uit hoeveel munten ze oogsten en hoeveel stroom dit verbruikt. Deze informatie is dus nog niet meegenomen in het onderzoek.
Mogelijk zal het onderzoek van de Vries gebruikt worden voor landen die van plan zijn om de munten te reguleren. Het zou kunnen dat zijn informatie wordt meegenomen in het vraagstuk of de munt ingeperkt moet worden.