Ripple Labs is een bedrijf dat zijn eigen cryptomunt heeft, de munt noemen ze zelf de XRP, maar meestal wordt de munt gewoon de Ripple genoemd.
De Ripple munt lijkt in eerste instantie erg veel op andere cryptocoins zoals de Bitcoin en de Litecoin, maar er zijn ook grote verschillen.
De Ripple is in veel opzichten technisch gezien beter dan de Bitcoin, of zelfs Ethereum. Van de bekende cryptomunten kan je Ripple het beste vergelijken met Lumens.
Voor gebruikers zijn de belangrijkste verschillen dat betalingen met Ripple een heel stuk sneller zijn dan Bitcoin transacties. Ripple transactie worden in 4 seconden verwerkt, terwijl je bij Bitcoin soms tientallen minuten moet wachten op een bevestiging van een transactie. Daarnaast zijn de transactie fees bij Ripple een stuk lager.
Ripple kan in totaal 1.500 transacties per seconden verwerken. Dat is 100 keer meer dan het aantal transacties dat Ethereum per seconden kan verwerken, en zelfs 250 keer groter dan Bitcoin. De capaciteit van Ripple kan in de toekomst zelfs opgeschaald worden om hetzelfde aantal transacties te kunnen verwerken als Visa.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bitcoin kan je de Ripple niet minen. Hierdoor is de Ripple een stuk energie zuiniger dan de Bitcoin. De Ripple munt is wel decentraal, en kan ook blijven draaien zonder het bedrijf Ripple Labs.
De mensen achter Ripple hadden in 2005 al de ambitie om een financieel service systeem op te zetten, onder de naam RipplePay.com. De Ripple als decentrale munt bestaat pas sinds 2012. Voor cryptomunten is dat redelijk oud. De Bitcoin is natuurlijk ouder, maar Ethereum is bijvoorbeeld 3 jaar jonger.
Lage koers, Hoge waarde
De koers van de Ripple lijkt zeer goedkoop, zeker in vergelijk met andere cryptomunten. De reden hiervan is dat er heel veel Ripples in omloop zijn, dit zorgt er voor dat de prijs per Ripple erg laag is. Des ondanks zit de Ripple wel in de top 5 van cryptomunten als we kijken naar de totale market cap.
Focus op Betaalnetwerk
Ripple Labs wil met de XRP niet zo zeer een cryptomunt zijn, waarin geinvesteerd kan worden om koerswinsten te halen, maar Ripple wil een netwerk zijn om waarde te transporteren.
Het idee is dat je super snel geld kan overmaken van Europa naar Amerika. Door eerst Ripples te kopen met Euros, dan de Ripples naar Amerika te sturen, en daarna de Ripples te verkopen voor dollars. Door dit gehele proces te automatiseren kunnen banken supersnel geld overmaken tussen verschillende landen en verschillende valuta.
Dit systeem wordt al gebruikt door grote banken zoals Santander, American Express en Credit Agricole.
Uiteraard is het netwerk ook gewoon te gebruiken om Ripples te versturen naar andere gebruikers. Je kan de Ripple kopen op een van de online exchanges, net zoals het geval is bij andere cryptomunten.