De afgelopen zes maanden lijkt de Bitcoin koers in een soort afkoelmodus te zijn beland. Correctie op correctie vond plaats en er zijn nog geen koers records verbroken in 2018. Uiteraard zou het grote publiek er wel stiekem op gehoopt hebben. Er zijn ook beleggers die nu waarschijnlijk roepen zie je wel dat het een flop is. Toch is het positief dat de absolute bodem tot nu toe op $ 5.700 lag. De kans op een hogere koers van $ 5.700 in 2018 is groot.
Op het lange termijn is er nog steeds veel optimisme voor de Bitcoin koers. Maar op het korte termijn is er weinig spraken van optimisme. Aan het begin van 2018 werd er nog door analisten uitgesproken dat alles goed zou komen. Aan het eind van de 2018 zou de munt weer records verbreken. Helaas is hier nu nog weinig van over. Beleggers die alleen voor het korte termijn beleggen in de Bitcoin moeten uitkijken met de risico’s die ze nemen.
Om een beetje inzicht te krijgen in de huidige koers die de Bitcoin vaart moeten we teruggaan in de historie van de munt. In 2014 was er de mega correctie waarbij de koers totaal in elkaar gestort was. De munt leek er maar niet uit te komen en was zelfs harder gecorrigeerd dan we in 2018 zien. In augustus 2015 werd de munt verhandeld voor minder dan $ 200 per munt.
2018 zouden we kunnen vergelijken met de mega crash, maar met een sneller herstel dan 2014. Dit komt doordat de munt gewoon minder hard gecrasht is als in 2014. We moeten 2018 gaan zien als het jaar waarin de koers en belegger werd wakker geschud. De oorzaak zou vooral liggen bij groeipijnen bij de munt. Helaas betekent het dat de munt dit jaar echt nog niet gaat stijgen in waarde. De munt heeft meer tijd nodig en gaat volgens ons geen records meer breken in 2018.
Mining is in 2018 flink toegenomen
Ondanks dat het handelsvolume afneemt blijven miners constant nieuwe munten aanmaken. De oogst rate is zelfs drie keer zo hoog als vorig jaar. Dit drukt uiteraard enorm op de prijs. Er komen telkens een groot aantal nieuwe cryptomunten online terwijl de vraag is afgenomen. Alleen door de duurdere machines die ervoor nodig zijn om de oogst zo hoog te houden neemt de winst flink af. Vooral omdat de koers achterblijft met de investeringen die miners doen.
Toch is het handelsvolume niet compleet stilgevallen. We zien alleen dat het flink lager ligt dan een paar maanden terug in 2017. Dit gaat natuurlijk niet helpen om de koers te laten stijgen. Op het lange termijn zal de Bitcoin wel weer gaan stijgen. Vooral als miners vanwege de tegenvallende winst minder gaan oogsten. Als de prijs stijgt zal het mainstream publiek de munt vanzelf weer gaan oppakken. Maar de kans dat dit in 2018 nog gebeurt lijkt steeds kleiner te worden.