Begin deze maand kwam het gerucht naar buiten dat de Bitcoin in China verboden ging worden. Direct daalde de Bitcoin koers na een nieuw dieptepunt. Het nieuws kwam net op een moment naar buiten dat de koers op een nieuw hoogterecord stond. De koers stond op $ 5000 een stand die nog nooit eerder gehaald is. Daarna duikte de koers zelfs even onder de $ 3000. Het was een schrik reactie op het feit dat de Bitcoin mogelijk verbannen ging worden in China.
Het nieuws sloeg zo hard in vanwege de historie van de cryptomunt. In 2013 werd de munt ook verbannen en toen kreeg de koers enorme klappen. Pas in 2017 is de koers hersteld na deze klappen. Alleen in 2013 was 90% van de Bitcoins in het bezit van Chinezen. Deze moesten hun munten ineens halsoverkop gaan verkopen. Het duurde jaren voor het vertrouwen weer hersteld was. Pas in mei dit jaar werd de ban opgeheven en nu heeft slechts 4% van de Chinezen Bitcoins in handen. Een nieuwe crisis zoals in 2013 lijkt uitgesloten te zijn.
Ondanks dat een nieuwe crisis uitgesloten leek te zijn kwam het nieuws hard aan. Beleggers waren bang voor nieuwe 2013 taferelen en verkochten hun munten massaal. Toch blijkt de angst al snel voor niets te zijn. Ten eerste omdat het aantal Chinezen met munten veel kleiner is dan in 2013. Ten tweede omdat tot nu toe nog steeds niet duidelijk is of heel China een ban krijgt. Het is ook niet duidelijk of de ban überhaupt doorgaat nadat vandaag naar buiten kwam dat China de munt wil reguleren.
Crimineel geld mag niet meer in omloop zijn in de Bitcoin
China heeft besloten dat ze de Bitcoin graag willen verbieden vanwege het zwarte geld dat in omloop is. De Bitcoins worden anoniem verhandeld en niemand weet wie de munten in z’n bezit heeft en hoeveel erin het bezit zijn. Door de anonimiteit kan er na een klus betaald worden zonder dat de regering erachter komt. Criminelen bendes kunnen zo minder eenvoudig gesignaleerd en opgepakt worden. Voor China was dit een reden om een ban in te voeren.
Maar vandaag komt ineens het nieuws naar buiten dat een ban misschien niet de oplossing zou zijn. Een oplossing om de criminelen te stoppen is door de Bitcoin officieel te reguleren. De munt zou een licentie kunnen zijn en mag dan officieel verhandeld worden via banken. Als er een licentie is weet de regering precies wie de munten ontvangt en hoeveel. Criminelen zullen zo sneller achterhaald kunnen worden. Dit is het idee achter de regulering van de munt. Verschillende landen hebben al aangegeven dat het reguleren van de munt goed zou zijn voor de toekomst.
Een licentie programma die gelijk is aan die van Japan
China zou o.a. naar Japan hebben gekeken. Het land van de reizende zon zet de munt zelfs in als officieel betaalmiddel. Japanners kunnen met de Bitcoin in verschillende winkels betalen. Een licentie zoals ze in Japan hebben uitgegeven voor de cryptomunten zou ook voor de Bitcoin een optie zijn.
Het zou wel mogelijk pas na de ban toegepast kunnen worden. De regering moet de handel eerst een halt toeroepen voordat ze de munt kunnen reguleren. Er zit dus wel een officiële ban aan te komen, maar deze is van tijdelijke aard. Ondanks dat de tijdelijke ban eraan lijkt te komen beleggen Chinezen nog steeds in Bitcoins. Sterker nog een flink aantal beleggers heeft juist deze week besloten om nog even snel munten te kopen voor de ban wordt opgelegd. De reden erachter is dat ze straks misschien een leuke winst gemaakt hebben als de ban wordt opgeheven.