Lumens zijn een cryptomunt van de Stellar organisatie. Officieel heet de cryptocoin dus Lumens, maar hij wordt ook regelmatig aangeduid als Stellar Lumens. De afkorting voor Steller Lumens is XLM.
Stellar Lumens werkt net even anders dan bijvoorbeeld Bitcoin of Litecoin. De techniek achter Stellar Lumens is beter te vergelijken met Ripple.
Net als Ripple werkt Stellar Lumens samen met grote financiele instellingen. Groot verschil is wel, dat Ripple een commercieel bedrijf is, terwijl Stellar een non-profit organisatie is. Daarom heeft Stellar dan ook een heus mandaat geschreven.
Ripple wil een groot internationale financieel netwerk worden, terwijl Stellar Lumens meer de nadruk legt op het bieden van toegang tot financiele marketen en het verbinden van mensen.
Cryptomunt zonder Blockchain
Cryptomunten zoals Bitcoin en Litecoin maken gebruik van de blockchain om decentraal transacties op te slaan. Stellar Lumens maakt gebruik van een andere techniek, waarbij transacties gecontroleerd worden door consensus onder de leden van het netwerk.
Hierdoor is het niet nodig om munten te minen, waardoor het hele proces een stuk energie zuiniger is. Daardoor zijn de kosten van de transactie lager dan bij Bitcoin of Ethereum. Daarnaast heeft het als voordeel dat transacties ook een stuk sneller worden uitgevoerd.
Stellar Lumens en Ripple: een gezamelijk oorsprong
Zowel Ripple als Stellar Lumens zijn mede-opgericht door Jed McCaleb, een internet ondernemer. Jed McCaleb was ook verantwoordelijk voor het p2p download programma eDonkey, en hij was de oprichter van MtGox. Naar het schijnt was McCaleb wel al vertrokken bij MtGox toen MtGox in de problemen raakte.
In 2011 was hij mede-oprichter van Ripple Labs. Toen hij het niet eens kon worden met de andere aandeelhouders van Ripple Labs verliet hij het bedrijf en richtte hij de Stellar Foundation op.
Stellar een Fork van Ripple
Zoals gezegd lijkt de werking van Stellar Lumens veel op die van Ripple. Dat is niet zo gek, want Stellar Lumens is in 2014 ontstaan als een fork van Ripple.
De software van Ripple is opensource. Daardoor kan iedereen de software zelf downloaden en aanpassen, en daarmee een nieuwe cryptomunt maken. Als dit gebeurt wordt dit een fork genoemt. Jed McCaleb en zijn mede-oprichters wilde graag de code van Ripple verbeteren. Daarom besloten ze zelf een nieuwe coin te maken, die dus gebaseerd is op de broncode van Ripple.
Technische Verschillen
Sinds 2014 is er veel veranderd aan de broncodes van Stellar Lumens en Ripple. De broncode van Stellar Lumens lijkt nu niet meer op die van Ripple. Sommige principes van hoe Stellar Lumens werkt zijn wel veelal gelijk gebleven.
Voor beide munten is het consensus mechanisme belangrijk. De technische uitwerking hiervan is compleet anders tussen Ripple en Stellar Lumens. Daarnaast zijn er nog veel meer gebruikte technieken anders.
Of Stellar Lumens technisch gezien beter of slechter is dan Ripple is eigenlijk niet te zeggen. Het zal veel afhangen van waarvoor het netwerk gebruikt wordt.
Voor de individuele gebruiker zijn de verschillen in techniek niet zo belangrijk. Dit is meer van belang voor financiele bedrijven die de netwerken van Ripple of Stellar Lumens willen gebruiken.
Modder gooien
Op een aantal internet forums lijkt het er op dat fanatieke aanhangers van Ripple niet blij zijn met het succes van Stellar Lumens, en andersom.
Als je op internet dus hele goede of slechte verhalen leest over Stellar Lumens of Ripple, is het belangrijk je af te vragen of de schrijver mogelijk zo’n fanatieke aanhanger is van één van de twee munten.