Site pictogram 36.nl

Beleggen in cryptocurrency of in Facebook?

Beleggen in cryptocurrency wordt door serieuze beleggers nogal eens afgedaan als een onverantwoorde gok. Het is immers lastig om de onderliggende waarde van een digitale munt te bepalen en het lijkt soms wat de ‘gek ervoor geeft’. Ook is de wet- en regelgeving rond cryptocurrency nog verre van duidelijk. En toegegeven, de koersontwikkeling van de verschillende munten lijkt dit te bevestigen. Waarom daalden de verschillende munten zo hard na de jaarwisseling? Wat verklaart de fluctuaties daarna? Hoe wordt in de toekomst de waarde bepaald? En welke munten zijn de uiteindelijke winnaars?

Terechte vragen. Maar juist voor de sceptici is het goed om te zien dat ook in de ‘serieuze aandelen’ de volatiliteit enorm kan zijn. Kijk maar naar Facebook.

Facebook aandeel net zo wisselvallig als beleggen in cryptocurrency?

Facebook is inmiddels een serieus aandeel. Het bedrijf staat in de top 10 van wereld grootste bedrijven en is met een marktwaarde van honderden miljarden dollars een economisch factor van betekenis. Maar ook bij Facebook lijkt het soms volledig irrationeel wat er voor het aandeel wordt betaald. Eind maart daalde de aandeelkoers ten tijde van het Cambridge Analytica schandaal nog naar een dieptepunt. Binnen 2 weken gingen de koersen van zo’n 185 naar 152 dollar, een daling van 18 procent.

Begrijpelijk en Mark Zuckerberg moest de maanden daarna nog regelmatig door het stof bij onder andere het Europees Parlement en de Amerikaanse Senaat. Ook leken de Europese privacy maatregelen (GDPR, in Nederland bekend als AVG) Facebook behoorlijk te raken. Ondanks dat alles ging het aandeel vanaf april echter weer vrolijk omhoog. Naar een nieuw hoogtepunt zelfs van 217 dollar vlak voor de presentatie van de kwartaalcijfers op 25 juli. Een stijging van ruim 40 procent in krap 4 maanden.

Tot afgelopen week dus. Toen 26 juli tegenvallende kwartaalcijfers werden gepubliceerd, daalde het aandeel direct 8 procent. Het bedrijf meldde onder andere dat er minder nieuwe gebruikers bijkwamen en de actieve ledenaantallen in Europa zelfs afnamen. Toen in de conference call met pers en institutionele beleggers vervolgens ook de verdere toelichting en vooruitzichten tegenvielen, duikelde de koers verder omlaag.

In totaal leverde het aandeel zo’n 20 procent van zijn waarde in. Ofwel, er verdampte 150 miljard dollar van de beurswaarde. Ongeveer de helft van de totale marktkapitalisatie van alle cryptomunten bij elkaar. Dat noem ik nog eens volatiel.

Goed nieuws als je wilt beleggen in cryptocurrency?

Feitelijk zegt dit natuurlijk niets. Maar het feit dat ook een serieus NASDAQ aandeel van een van de grootste bedrijven zo enorm kan fluctueren, zal mensen misschien wat neutraler richting beleggen in cryptocurrency laten kijken. Is het potentieel van volledig digitaal betalingsverkeer op basis van state-of-the-art cryptografische technieken zoveel onzekerder dan het potentieel van een sociaal netwerk vol kattenvideo’s? Inderdaad, daar kun je over twisten.

Mobiele versie afsluiten