Site pictogram 36.nl

Bitcoin jaagt bedrijven weg vanwege hoge transactiekosten

In het begin had de Bitcoin als Blockchain technologie één groot voordeel. De munt kun snel en eenvoudig wereldwijd verzonden worden met bijna geen transactiekosten. Voor bedrijven was dit al snel een reden om de cryptomunt in te zetten als betaalmiddel. Alleen nu lijken deze bedrijven allemaal over te stappen op de Litecoin en Dash. De reden? De hoge transactiekosten die de munt nu ineens wel rekent.

Transactiekosten waren voorheen nooit een issue als je ging betalen met de Bitcoin. Maar de tijden zijn veranderd en ineens lopen de transactiekosten flink op. Zo hoog zelfs dat betalen via Paypal of Western Union goedkoper geworden is. Bedrijven besluiten daarom niet langer meer via de cryptomunt te betalen, maar via de vertrouwde betaalmethodes. Dit is jammer want het zijn juist de bedrijven waar de munt het van moet hebben als ze gaan beleggen.

Commerciële bedrijven hebben er moeite mee om de Bitcoin nog langer als betaalmiddel te accepteren. Ze willen de munt graag als betaalmiddel accepteren als service naar de klant toe. Maar door de hoge transactiekosten staat de winst van deze bedrijven flink onder druk. De winst staat zelfs zo onder druk dat een aantal bedrijven al hebben besloten niet langer meer van de Bitcoin gebruik te maken.

Verschillende bedrijven zoeken alternatieven voor de dure Bitcoin

Yours Inc. is een voorbeeld bedrijf dat weggegaan is vanwege de hoge transactiekosten. Vanwege de hoge transactiekosten kan de Bitcoin niet eens meer concurreren met PayPal of Western Union. Twee bedrijven die voorheen te duur waren vanwege de hoge transactiekosten. Het lijkt erop dat de kosten in de toekomst alleen maar verder gaan stijgen. Voor Yours Inc. was dit een reden om te stoppen met de Bitcoin.

Yours Inc. is een bedrijf waarbij schrijvers hun artikelen kunnen publiceren en in ruil daarvoor kleine betalingen ontvangen. Ze ontvangen deze betalingen van de lezers van hun posts. Het gaat vaak om kleine bedragen die de lezers overmaken. Alleen vanwege de hoge Bitcoin transactiekosten bleef er bijna niets meer over voor de schrijvers. Dit is de reden dat ze nu zijn overgestapt naar Litecoin voor het ontvangen van betalingen.

Bicart een bedrijf dat zelfs z’n naam heeft vernoemd naar de cryptomunt heeft laten weten dat ze nu exclusief samenwerken met Dash. De Ierse maatschappij verkoopt cadeaukaarten, maar kan de kosten niet meer in de hand houden. Dit is de reden dat ze besloten hebben exclusief te gaan samenwerken met Dash. De munt is veel goedkoper qua transactiekosten en de betaling verloopt een stuk sneller. Niet alleen de transactiekosten zijn te hoog van Bitcoin, maar de betalingen verlopen ook veel te traag.

Bitcoin transactiekosten zijn 19 keer verdubbeld

Vergeleken met het begin van de cryptomunt waarbij er bijna geen transactiekosten waren ziet het er nu heel anders uit. Sinds het begin van de valuta zijn de transactiekosten 19 keer verhoogd. In het tweede kwartaal van 2016 betaalde we nog maar 13 dollarcent per transactie. Op dit moment van schrijven betalen $ 2,40 per transactie. Bij een klein bedrag is dit gewoon te hoog.

De transactiekosten kunnen al snel hoog oplopen. Zo hoog zelfs dat je goedkoper uit bent door gewoon te betalen met Paypal. Terwijl de Bitcoin oorspronkelijk bedoeld is om dit soort betaalmethodes wereldwijd te vervangen. Het lijkt erop dat de munt de afgelopen tijd z’n doel vergeten is en vooral bezig is met een hogere koers.

Mobiele versie afsluiten