De afgelopen week zit de Bitcoin koers weer in de lift. Het gaat niet meer met honderden dollars per dag, maar wel met gemiddeld 100 dollar per dag. Voor een aandeel is dit nog steeds een enorme stijging.
Gisteren stond de bitcoin koers nog net op $ 2600. Op dit moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 2700. Het lijkt erop dat de koers weer in de lift zit en dit keer op z’n gemak in waarde toeneemt. Voor aandelen is het nog steeds een sterke stijging, maar als we naar de historie van de Bitcoin kijken kunnen we dit een rustige stijging noemen.
Fans van de crypto munt wachten in spanning af tot de munt opnieuw de $ 3000 aantikt. Het zou in deze dagen zomaar weer opnieuw kunnen gebeuren. Omdat de munt aan geen enkele bank gekoppeld is gaat de koers 24/7 door. Dit betekent dat we dit hoogtepunt zomaar weer opnieuw in het weekend kunnen bereiken.
Met een gemiddelde prijsstijging van $ 100 per dag zouden we zaterdag of zondag weer opnieuw de $ 3000 kunnen aantikken. Beleggers roepen het dan ook al langer stap in voor het te laat is. Als de $ 3000 bereikt wordt kan de markt zomaar weer instorten. Door in te stellen dat je bij $ 3000 verkoopt kan je een mooie winst maken!
Vragen over de Bitcoin als belegginsmiddel
Ondanks dat de Bitcoin koers weer in de lift zit ontstaan er wel vragen over de munt als betaalmiddel. Oorspronkelijk is de munt natuurlijk bedacht als betaalmiddel en niet om mee te speculeren. Omdat de waarde van de munt zo enorm gestegen is ontstaan er vragen of het wel een betaalmiddel is.
De realiteit is dat vooral de consument de munt niet gebruikt om te betalen. De meeste gebruiken de munt om ermee te speculeren en een enorme winst mee te maken. Hierdoor hoef je niet eens van iemand een munt over te nemen. Er zijn verschillende beleggingssites zoals de Plus500 waar je de munt digitaal kan kopen als belegging. Je kan deze munt dus niet gebruiken om echt spullen mee te kopen.
Steeds minder bedrijven nemen de munt aan als betaalmiddel
Een jaar geleden kon je met je Bitcoin munten nog een nieuwe Dell computer aanschaffen. Of je kon de munten gebruiken om bij WordPress een donatie te doen. Eén van de grote voordelen zit hem in de transactiekosten. Bitcoin vraagt 1% transactiekosten. Terwijl Visa en Paypal gemiddeld 2 tot 3% transactiekosten vragen.
Maar omdat er zo weinig mensen van gebruik maken is het nutteloos om nog steeds de Bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Dit beweren inmiddels een aantal bedrijven die de munt accepteerde als wettig betaalmiddel. Ondanks dat het aantal bedrijven afneemt registreert BitPay nog steeds voor dagelijks $ 2 miljoen aan transacties.
Zolang de munt in waarde blijft toenemen wordt het gewoon lastiger om aankopen met je bitcoins te doen. Dit is een realiteit waar de digitale munt mee te maken heeft. Aan de andere kant is dit ook zo met goud. Toch gebruikt niemand meer goud als valuta of betaalmiddel. We gebruiken goud vooral om in te beleggen. In die zin heeft de Bitcoin veel weg van goud.
Nog een probleem waar de munt tegenaan loopt is dat het nog lang niet overal geaccepteerd wordt als wettig betaalmiddel. In Amerika is het bijvoorbeeld nog geen wettig betaalmiddel. Het lijkt er overigens wel op dat dit gaat veranderen. Japan was het eerste land die eind mei de stap gezet heeft om de Bitcoin als betaalmiddel te accepteren naast de Yen.
We zagen daarna ook meteen een enorme boost in de koers. Het vertrouwen in de munt steeg en de Japanners gingen massaal online op jacht naar Bitcoins. Dit heeft uiteindelijk er ook mede voor gezorgd dat er een enorme prijsstijging in de koers is ontstaan.
We zien niet alleen verschuivingen in de Valuta in Japan. In Venezuela lijkt het erop dat de inwoners ook massaal betalen met de Bitcoin. Dit heeft ermee te maken dat hun valuta de bolivar echt niets meer waard is. De munt neemt dagelijks in waarde af. Ze zetten hun geld daardoor liever om in bitcoins.
Japanners kunnen straks hun Bitcoins pinnen
Ondanks de kritieken lijkt het erop dat Japan echt helemaal weg is van de Bitcoin. Vooral nadat hun regering de munt als officiële valuta geaccepteerd heeft. In Japan wordt in de winkels om te betalen gebruik gemaakt van de Felicia kaart. Dit is een soort pinpas waarmee je met meerdere betaalmiddelen kan betalen.
Met de Felicia kunnen Japanners op dit moment bijvoorbeeld al reizen of gebruiken als ID voor de op de Universiteit. Daarnaast kan de kaart straks ook gekoppeld worden aan je Bitcoin wallet. Zo kunnen de Japanners straks gewoon hun boodschappen afrekenen met de Bitcoin.
De kaart wordt hiervoor wel uitgerust met een extra chip om de Bitcoin transacties tot stand te brengen. De chip is extra beschermd met een speciaal hoesje zodat de munten niet gestolen kunnen worden. De kaart kan vervolgens in een speciale lezer gestoken worden en de transactie kan zo met Bitcoins voldaan worden.
Japan werkt hard aan de Bitcoin om het een echte valuta te maken
Het lijkt erop dat Japan met iets bezig is waar de makers in het begin alleen nog maar van konden dromen. De Japanners werken er iedere dag hard aan om van de munt een geloofwaardige valuta te maken. Doordat je er echt mee kan gaan betalen in winkels groeit de munt uit tot iets bestaands en geen gebakken lucht.
De realiteit is dat dit soort aankondigingen een positief effect hebben op de bitcoin koers. Het zou ook één van de redenen kunnen zijn waarom de munt opnieuw richting de $ 3000 kruipt. Voor investeerders is het fijn om te weten dat je de munt ook echt kan gaan gebruiken. Je koopt dus niet volledig lucht als je voor een crypto munt als de Bitcoin gaat. Wacht vooral niet te lang als je zelf wil investeren want op dit moment staat de koers nog gunstig. Dit kan deze week zomaar gaan veranderen!