Na ups en downs lijkt het afgelopen weekend stabiel verlopen te zijn voor de Bitcoin koers. Afgelopen donderdag werd er nog een nieuw dieptepunt gemeld van $ 2000. Maar gelukkig kroop de munt uit het dal richting de $ 2500. Het is vervolgens altijd een verrassing wat er in het weekend gaat gebeuren.
De afgelopen weken was er juist veel actie in het weekend. Het was ook op een zondagavond dat de koers steeg naar de magische $ 3000. De bitcoin is niet gekoppeld aan banken. Hierdoor kan er gewoon in het weekend mee gehandeld worden. Hierdoor zien we ook koerswijzigingen in het weekend. Het afgelopen weekend verliep rustig en bleef de munt rond de $ 2500.
Het is eigenlijk voor het eerst in weken dat we kunnen melden dat de koers een paar dagen stabiel gebleven is. De afgelopen tijd leek er een gekkenhuis ontstaan te zijn rond het nieuwe digitale goud. Beleggers zorgde ervoor dat de munt naar gigantische waarde steeg, maar ook een enorme dip kreeg van $ 1000. Het eindresultaat is dat de munt nog steeds met 180% gestegen is in slechts twee maanden tijd.
Wat is er de afgelopen weken gebeurt?
- De bitcoinkoers bereikten eind mei een nieuw record van $ 2000
- De koers stond begin januari nog op $ 850
- Half juni werd er een nieuw record verbroken met $ 3000
- Na het nieuwe record werd de koers instabiel en ging deze op en neer
- Regelmatig waren er dalingen en stijgingen van $ 500
- De afgelopen dagen was na nieuwe aankondigingen de munt voor het eerst stabiel
Mag je de Bitcoin wel een valuta noemen?
Een vraag die de afgelopen weken opspeelt is of je de Bitcoin nog wel een valuta mag noemen. De waarde is zo hoog gestegen dat het nog maar de vraag is of mensen er echt mee gaan shoppen. Ondanks dat er vragen over zijn denken ze er in Azië heel anders over. Japan heeft de munt zelfs officieel aangenomen als officiële valuta naast de Yen.
Toch werd vandaag bekend dat er bijna geen transacties zijn met de Bitcoin. Er zijn maar weinig mensen die munten in hun bezit hebben en hiermee online shoppen. Terwijl dit wel het oorspronkelijke doel van de munt was. Het zou eenvoudiger zijn om online te shoppen door maar één munt te gebruiken. In de praktijk ligt de waarde zo hoog dat vrijwel niemand gaat shoppen met het digitale goud.
Vooral bedrijven kiezen voor het digitale goud
Een reden waarom er ook niet echt mee betaald wordt is het soort mensen die de bitcoins kopen. Het zijn vooral bedrijven die het zien als een belegging van hun vermogen. Ze zien het dus niet als een middel om mee te shoppen. De meeste consumenten die de munt kopen zien het ook meer als een belegging.
Daar komt bij dat ook steeds minder bedrijven de munt accepteren als betaalmiddel. Een groot bedrijf is bijvoorbeeld WordPress. Je kon donaties doen met bitcoins om het systeem draaiende te houden. Maar het aantal mensen dat dit werkelijk deed was verwaarloosbaar. Dit was voor WordPress de reden om geen donaties meer te ontvangen in Bitcoins.
Een betaalmethode voor de munten BitPay beweert dat er wel degelijk gehandeld wordt met de munten. Ze verwerken op dit moment voor ongeveer $ 2 miljoen aan transacties per dag. Dit is bijna het driedubbele vergeleken met april 2016. Uiteraard heeft dit ook te maken met de hogere waarde van de munten.
De online discount website overstock beweert ongeveer 100.000 transacties per week te hebben met bitcoins. In 2014 werd de betaalmethode voor het eerst geaccepteerd en hadden ze nog maar 30.000 transacties met de digitale munt. Als je naar deze aantallen kijk zou je zeggen dat er wel degelijk beweging zit in de Bitcoin als betaalmiddel.
Voor bedrijven blijft het interessant om de Bitcoin te accepteren als betaalmethode
Als we kijken naar de wereldwijde betaalmethodes dan staat op 1 nog altijd Paypal en de Visacard. Als je in het buitenland aankopen doet op het internet kiezen we nog altijd voor deze betaalmethodes. Alleen als bedrijf moet je bij Visa 2 procent transactiekosten betalen en bij Paypal 3 procent. Ontvang je een betaling in Bitcoins dan betaal je 1 procent transactiekosten.
Dit maakt het voor bedrijven nog steeds interessant om voor de Bitcoin als valuta in de shop te kiezen. Het enige nadeel waar bedrijven tegenaanlopen is de wankelende koers. Deze zou stabieler moeten worden om van de munt echt een betaalmiddel te maken.
Erkenning van de Bitcoin kan de koers een nieuwe boost geven
Het is belangrijk dat de Bitcoin geaccepteerd gaat worden in webshops en bij bedrijven. Het voordeel dat de munt nu veel in het nieuws is dat meer bedrijven er over na gaan denken. Erkenning kan de bitcoin koers absoluut een nieuwe boost geven.
We zagen dit aan het begin van de maand ook. De koers steeg omhoog nadat Japan besloten had de munt naast de Yen te accepteren als wettig betaalmiddel. Er zijn meer landen die het overwegen en misschien gaan volgen. Vooral landen waarbij hun eigen valuta op dit moment waardeloos is. De munt is niets waard in hun land en ze zien deze alleen maar dalen. Het is dan slim om van je spaargeld Bitcoins te maken.
Chinezen hebben nog steeds moeite met de Bitcoin
Ondanks dat de ban is opgeheven lijkt de echte gekten uit China nog mee te vallen. Het aantal Chinezen dat is ingestapt is relatief klein. Dit heeft te maken met de regering die een poging doet om het aantal verkochten munten te reguleren.
Als je in China de waarde van de munt wil opnemen dan zijn er verschillende regels waar je eerst aan moet voldoen. Doordat de overheid over je schouder meekijkt zijn de Chinezen nogal terughoudend om echt in te stappen. Dit is jammer want het zou de koers een enorme boost geven als China iets meer vertrouwen had. Het aantal transacties is wel toegenomen nu Japan de munt officieel erkend heeft. Dit geeft de Chinezen wel iets meer vertrouwen.