Site pictogram 36.nl

Bitcoin update lijkt akkoord te gaan bij de miners

Experts noemde de afgelopen weken een burgeroorlog tussen de miners en makers. Terwijl beide partijen in eerste instantie goede vrienden zouden zijn. De makers zijn gek op de cryptomunt en willen er een succes van maken. Maar de miners zijn ook gek op hun cryptomunt en doen er alles aan om ze te bemachtigen. Toch ging het een paar weken terug fout door een aangekondigde update op 1 augustus. Door deze update zou er een splitsing ontstaan tussen de valuta en munten die gemined worden. Het resultaat is dat de munten in de praktijk bijna geen geld meer opbrengen en niet meer de moeite waard zijn om te minen.

De vraag is natuurlijk waarom willen de makers de munten splitsen? Het heeft te maken met de capaciteit van de munt. Er is zoveel interesse dat de huidige Blockchain het allemaal niet meer aankan. Door de Blockchain te splitsen in twee aparte munten zou de vraag in de valuta weer kunnen oplopen. Alleen de miners krijgen een eigen munt waar alleen hun wat aanhebben. Doordat de waarde fors achter zou blijven met de huidige koers waren ze woest over het idee.

Er ontstond een ware burgeroorlog tussen de makers en miners en het resultaat was een Bitcoin koers die nog meer volatiel blijkt te zijn dan eerst. Terwijl in 1 maand tijd twee records verbroken werden is de kunt nu niet hoger dan $ 2500. Dit is nog altijd hoger dan begin mei, maar het record van $ 3000 werd nooit meer gehaald. Dit zou allemaal komen door de burgeroorlog en onzekerheid over de toekomst van de cryptomunt.

Want wat gebeurt er als de munt op 1 augustus ineens gesplitst wordt? Gaat de munt dan ooit nog wel $ 2500 waard worden? Dit zijn onzekerheden die ervoor zorgen dat angstige beleggers ertussen uit stappen. Op 21 juli besloten de makers daarom naar buiten te brengen dat er op 1 augustus geen splitsing komt. Daarentegen moet er een alternatief komen waar ook de miners zich in kunnen vinden.

Alleen nu ontstond het probleem dat de miners het maar niet eens willen worden met de makers. De koers steeg even om opnieuw volatiel te worden. Volgens de analisten hoort het er allemaal bij en kunnen we hier zeker tot en met 1 augustus nog wel even last van houden.

Compromis tussen de miners lijkt eraan te komen

Kenners uit de scéne lieten weten dat de splitsing alleen maar tijdelijk is afgewend. Het zou goed kunnen dat op 1 november er alsnog een splitsing komt. Door dit nieuws ging de koers gisteren opnieuw heen en weer. Terwijl de koers afgelopen vrijdag nog richting de $ 3000 aan het gaan was.

Toch kwam er vandaag weer goed nieuws naar buiten. Het lijkt erop dat de miners toch tot een akkoord gaan komen met de makers. Hiermee zou een splitsing voorlopig echt van de baan zijn. Op dit moment is het systeem ingesteld op 1 megabyte. Hierdoor kan het systeem maar 7 transacties per seconde verwerken. Doordat de munt zo hard groeit is dit niet meer realistisch. Om als voorbeeld te geven kan Visa wel duizend transacties in een seconde verwerken.

Volgens de miners is de oplossing heel simpel. Door de Blockchain gewoon groter te maken is er geen enkel probleem meer. Er is geen splitsing meer nodig en de transacties kunnen sneller verlopen. Toch lijkt het erop dat de groeipijn van de punt vooral een politieke kwestie is. Er wordt daarom druk onderhandeld in een oplossing waarin beide partijen zich kunnen vinden.
De maker van de Bitcoins heeft namelijk een tegenargument om de Blockchain groter te maken. Als voorbeeld geeft hij dat hij naast de 1 GB ook heeft ingesteld dat er maar 21 miljoen munten gemined kunnen worden. Doordat de munten op kunnen raken worden ze zeldzaam en uiteindelijk meer geld waard.

Als je dit zomaar kan aanpassen zal het vertrouwen dat de munten schaars worden er ook niet meer zijn. De beleggers zullen denken dat er toch wel nieuwe munten aankomen. Dit is niet de bedoeling en daarom willen de makers niet zomaar de Blockchain vergroten. De makers willen daarom de Blockchain klein houden en met alternatieven oplossingen zoeken voor de groeipijnen van de Bitcoin. Het lijkt erop dat hierin nu een compromis gevonden is met de miners. Als de compromis er komt voor 1 augustus dan is een splitsing voorlopig afgewend.

Een conflict tussen de Chinezen en Westerse bevolking

Ondanks dat de Bitcoin niet van een land is lijkt het een conflict te zijn tussen de Chinezen en Westerse bevolking. Voor het minen van Bitcoins zijn speciale supercomputers nodig. De Chinezen zijn als de beste in het maken van deze computers. Ze hebben speciale modellen ontwikkeld die alleen bezig zijn met het minen van de cryptomunt. 60% van alle Bitcoins komen dan ook uit China.

De makers van de cryptomunten komen uit de Westerse wereld. Ze hebben meer verstand van valuta en een toekomstvisie voor het bedrijf als munt. Ze denken minder na over de gevolgen van de miners die de munten opgraven. Ondanks de verschillen proberen ze er wel als een digitale democratie uit te kopen. De miners en makers mogen regelmatig met een poll stemmen welk alternatief ze goed vinden. Op deze manier proberen ze het conflict op te lossen voor 1 augustus.

Ongeacht de uitkomst van de stemmingen is het duidelijk dat er een oplossing moet komen voor de groeiproblemen van de Bitcoin. Zelfs als er op 1 augustus geen splitsing komt moet er een alternatief komen om de transacties sneller te laten verlopen. Het zal voorlopig nog wel spannend blijven wat er gaat gebeuren.

Wat verwachten de analisten?

Mobiele versie afsluiten