Site pictogram 36.nl

Bittfinex wordt beschuldigd van witwassen drugsgeld

Eén van de grootste crypto-exchange sites ter wereld: Bittfinex wordt officieel beschuldigd van het witwassen van drugsgeld. Deze beschuldigingen worden gedaan door de Poolse politie. Volgens de onderzoekers uit Polen zou Bittfinex geld witwassen voor een Colombiaans drugskartel.

Vorige week heeft Polen voor $ 371 miljoen aan geld bevroren op verschillende bankaccounts bij bedrijven. De bedrijven waarbij het vermogen bevroren is worden officieel beschuldigd voor het witwassen van drugsgeld. Het nieuws werd vandaag officieel naar buiten gebracht via de Poolse media. Er zouden ook twee Poolse bedrijven gelinkt worden aan de misdaden. Deze bedrijven zouden eerder al aangewezen zijn door het Belgische Ministerie. Deze bedrijven zouden in totaal minimaal € 400.000 witgewassen hebben.

Ondanks dat er verschillende Poolse bedrijven bij betrokken zijn wijst een Pools blog genaamd Spiders Web direct naar Bittfinex. Volgens onofficiële informatie die Spiders Web in handen zou hebben behoort Bittfinex ook tot de bedrijven waarbij geld bevroren is. Toch staat Bittfinex bekend als een betrouwbare partner die z’n zaken op orde heeft. Dit wordt ook nog eens bevestigd door de Nederlandse bank ING.

Officieel is er nog geen aanklacht tegen Bittfinex

Ondanks dat het nog onbevestigde geruchten worden ze al wel besproken op Poolse Bitcoin forums. Zo zou het bedrijf een extra bedrijf opgericht hebben die beheerd wordt door Bittfinex. Via dit bedrijf zouden er cryptomunten gebruikt worden om drugsgeld wit te wassen. Ongeacht de beweringen op het internet zou Bittfinex nog niet officieel beschuldigt zijn door de Poolse politie.

Dit wordt ook bevestigd door Interpol en Europol die hierbij betrokken zouden moeten zijn als Bitfinex aangeklaagd gaat worden. Deze organisaties moeten hierbij officieel betrokken worden vanwege het internationale belang van de zaak.

Bittfinex zelf heeft nog niet officieel gereageerd op de beschuldigingen die op internet staan over het witwassen van geld. Maar ze laten weten dat ze zelf verwachten niet aangeklaagd te gaan worden. Het zou volgens hun namelijk niet waar zijn dat ze voor Colombia geld witwassen. Klanten zouden ook niet bang hoeven te zijn om nog transacties uit te voeren op Bittfinex.

Handel op Bittfinex blijft doorgaan

Ondanks de geruchten en angst onder beleggers merkt Bittfinex weinig qua handel. Op dit moment van schrijven worden de meeste Bitcoins nog steeds via het platform verhandeld. Op dit moment van schrijven wordt zelfs 10% van de Bitcoins verkocht via het platform. Dit is het grootste marktaandeel op dit moment voor de handel in cryptomunten.

Op gepaste afstand volgt bijvoorbeeld OKEX als tweede site met een aandeel van slechts 5%. Het is de vraag dus hoe groot de angst is na het gerucht uit Polen. Mogelijk gaat dit nieuws wel vervolgt worden met nieuwe ontwikkelingen.

Mobiele versie afsluiten