Site pictogram 36.nl

Chinese Bitmain heeft 51% van de Bitcoin mining pool in handen

Bitcoin mining pools worden gebruikt om Bitcoins te maken. Ongeveer 51% van de totale mining pools ter wereld is op dit moment in handen van de Chinese Bitmain. Dit zorgt meteen voor nieuwe vraagtekens bij beleggers. Recent legde Ripple nog het vraagstuk neer of China zich mogelijk niet teveel met de koers van de Bitcoin zou bemoeien. Dit werd toen lacherig afgedaan, maar met een marktaandeel van 51% is dit wel goed mogelijk.

Volgens data van CoinDanse zou Bitmain alleen al in de afgelopen 7 dagen 42% van alle Bitcoins gemined hebben. Het zou verspreid zijn over verschillende miningpools die beheerd worden door Bitmain. Twee grote spelers zijn bijvoorbeeld Btc.com en Antpool. Beide worden beheert en gecontroleerd door het Chinese Bitmain.

Schade bij hack zou nog groter kunnen zijn

De zorgen vanuit de community zijn niet alleen over het feit dat China blijkbaar voor een groot deel de koers bepaalt. Door minder te minen kan de koers omhoog gaan en door meer te minen weer omlaag. Maar er is ook de angst dat als de miners gehackt worden ze 51% van de nieuwe voorraad Bitcoins in één keer in handen kunnen krijgen. Dit is een scenario die niet snel voorkomt, maar het is wel een risico als er zoveel munten gestald worden bij één miner.

Toevallig in 2014 bij de vorige crash van de Bitcoin stond Ghash helemaal bovenaan de mining pool. Ze mining pool had 51% in handen en er werden vraagtekens bij gezet door de community. Miners werden aangemoedigd om via andere sites te minen zodat de munt wat beter verdeeld werd. Toch lijkt het erop dat Bitmain gebruikers gaat aanmoedigen andere sites te gebruiken. In tegenstelling zijn ze juist recent een promotie gestart waarbij er geen transactiekosten meer gerekend wordt aan miners van het platform. Dit kan mogelijk nog meer miners naar China trekken.

Bitmain zelf heeft verder geen commentaar gegeven op de vraag of het niet gevaarlijk is dat ze 51% van de Hash rate in handen hebben.

Mobiele versie afsluiten