Is de recente cryptografische lock-up de reden voor de Ripple koersstijging van afgelopen periode? Van zo’n kwart dollar aan het begin van de week steeg de Ripple binnen een paar dagen tot rond de 75 dollarcent.
En de munt komt van nog veel verder, want aan het begin van het jaar kocht je de Ripple nog voor minder dan een dollarcent. Het maakt qua marktkapitalisatie – het aantal munten maal hun waarde – de Ripple inmiddels de derde digitale munt.
Ripple als alternatief voor Bitcoin
Een van de toelichtingen uit de markt klinkt erg logisch, maar kan tegelijkertijd nooit het gehele succes verklaren. Dat is de aanname dat beleggers in afwachting van een correctie op met name de Bitcoin hun aandacht hebben verlegd naar de ander altcoins en daarbij feitelijk het ‘lijstje altcoins aflopen’. Of, zoals Jeff Koyen van 360 Blockchain USA in een interview met Forbes stelt:
“As mainstream investors rush into crypto, they’re looking for Bitcoin alternatives — either as a hedge or because Bitcoin appears overbought. Litecoin lit up first, then it was Ethereum. These shoppers are working their way down the top-10, looking for safe, familiar names. Ripple fits the bill perfectly.”
Prijsstijging Ripple mede door cryptografische lock-up?
Er is echter nog een verklaring te horen en die heeft te maken met het begrip ‘schaarste’. Bij digitale betaalmiddelen – net als bij gewone betaalmiddelen – is het belangrijk dat er niet onbeperkt nieuwe coins worden bijgemaakt. Het feit dat er een absolute bovengrens zit aan het aantal Bitcoins – 21 miljoen – beschouwen veel mensen als stimulans voor de koers. De kritiek op Ripple is nogal eens dat er nu al 100 miljard in omloop zijn, en dat dat nog kan doorgroeien.
Daarom heeft Ripple eerder dit jaar een cryptografische lock-up aangekondigd en die is recent uitgerold. Met die lock-up zijn 55 smart contracts op Ripple’s blockchain gecreëerd waarin steeds een miljard munten is opgenomen. Die zijn daarmee tijdelijk niet beschikbaar. Maandelijks loopt een van deze slimme contracten af en komt er dus weer een miljard munten vrij. Een groot deel van de munten wordt dus tijdelijk uit de markt gehaald. Daarmee wordt de Ripple schaarser en dat verklaart volgens sommige deskundigen de huidige koersontwikkeling.
Naast cryptografische lock-up ook relatie met banken
Naast het financieel-technische verhaal van de cryptografische lock-up lijkt overigens ook de relatie tussen Ripple en meer dan honderd internationale banken erg belangrijk. Die banken investeren niet rechtstreeks in de Ripple als coin, maar gebruiken wel de Ripple blockchain (RippleNet) voor hun betalingsverkeer.