Zit er een cryptomunten shakeout aan te komen? Nu de topmannen van de leidende cryptomunten waarschuwen dat de markt nog steeds erg onvoorspelbaar is en dat investeren in cryptocurrency veel risico’s meebrengt, zou je zo’n scenario zomaar kunnen verwachten.
Waarschuwingen voor cryptomunten shakeout?
Afgelopen periode werd natuurlijk gekenmerkt door teleurstelling. Waar in december vrijwel iedere cryptocoin een enorme stijging liet zien, werd in januari een tegenovergestelde beweging ingezet. Dat werd nog versterkt door het feit dat verschillende overheden en centrale banken spraken over maatregelen tegen de handel in cryptomunten.
Bovendien kwamen crypto topmannen de afgelopen periode zelf met waarschuwingen:
- Ethereum voorman Vitalik Buterin deed vorige week een oproep op twitter die nogal deed denken aan een soortgelijke tweet van Litecoin oprichter Charlie Lee eind vorig jaar:
Reminder: cryptocurrencies are still a new and hyper-volatile asset class, and could drop to near-zero at any time. Don’t put in more money than you can afford to lose. If you’re trying to figure out where to store your life savings, traditional assets are still your safest bet. (Vitalik Buterin op Twitter)
- En rond hetzelfde moment uitte Ripple ceo Brad Garlinghouse ernstige twijfels over de levensvatbaarheid van verschillende cryptocurrencies. Hij deed dat in een interview met Business Insider waarin hij de verwachting uitsprak dat een groot deel van de crypto’s naar nul zal gaan.
Hoe moeten we zulke waarschuwingen duiden?
Bij Garlinghouse is de boodschap vooral dat munten waarvan de toegevoegde waarde wél duidelijk is, zullen overleven. Daar bedoelt hij uiteraard zijn eigen Ripple mee omdat deze ook bij de eigen Ripple dienstverlening wordt gebruikt. Een onvervalst stukje Ripple promotie dus.
Maar in het algemeen zijn de waarschuwingen natuurlijk niet onlogisch. Het gaat er niet zozeer om dat cryptocurrency over het hoogtepunt zijn (ik denk van niet). Het gaat erom dat niet alle crypto’s bestaansrecht hebben. Op dit ogenblik staan er op bijvoorbeeld de Coinmarketcap index ruim 900 (!) verschillende digitale munten genoteerd. Met soms intrigerende namen als de MarxCoin en de CoffeeCoin. Het is inderdaad zeer de vraag of we daar nog veel over zullen horen na de huidige bearmarkt. Ter vergelijking: ‘gewoon’ betalen kan wereldwijd maar in 164 verschillende munteenheden.
Maar zo’n shakeout kan voor de Bitcoin, de Ether, de Ripple en anderen in de top 10 juist goed uitpakken. Als de investeringen zich concentreren op een paar digimunten en die echt succesvol maken, is dat alleen maar goed. Goed voor de ontwikkeling van echt peer-to-peer digitaal betalen en interessant voor de mensen die nu al in die munten zijn ingestapt.