Site pictogram 36.nl

De haven van Rotterdam gaat onderzoek doen naar de Bitcoin

De haven van Rotterdam gaat een zogenaamd BlockLab opzetten. De initiatiefnemers van het lab zijn de haven zelf en de gemeente Rotterdam. Ze willen de technologie achter de Bitcoin gaan gebruiken voor innovatieve oplossingen binnen de haven. Deze technologische hoogstandjes moeten gaan werken op de Blockchain technologie van de Bitcoin.

Vorige week werd het lab officieel geopend in Rotterdam. Het Blocklab wordt officieel gefinancierd door de gemeente Rotterdam. Maar volgens bronnen zou zowel de haven als de gemeente enkele tonnen investeren. Eén van de eerste projecten waar ze aan gaan werken is het bijhouden van de voorraadfinanciering met Blockchaintechnologie. De eerste applicatie hiervoor is ontwikkeld door de ABN Ambro en Exact.

In het BlockLab gaan straks verschillende specialisten en blockchain-engineers onderzoek doen. Daarnaast wordt er ondersteuning verwacht van studenten van de TU Delft. Vijf masterstudenten gaan bij de Blocklab aan de slag. Vanuit de Hogeschool Rotterdam zullen er nog eens vijf tot tien studenten onderzoek gaan doen naar de Blockchain technologie achter de Bitcoin. Ze gaan in het lab kijken naar de mogelijkheden om de Bitcoin technologie voor andere zaken in te zetten.

Steeds meer interesse voor de Blockchain technologie

Wereldwijd is er steeds meer interesse in de gebruikte Blockchain technologie achter de Bitcoin. In eerste instantie werd de technologie vooral bekend als betaalmiddel waar de munt oorspronkelijk voor ontwikkeld is. Naast transacties vastleggen kan de technologie snel gegevens vastleggen en uitwisselen op transparante wijze. Deze techniek is daardoor ook interessant voor andere sectoren.

Vooral de financiële sectoren zouden interesse hebben in de Blockchain technologie achter de Bitcoin. Ze kijken met grote belangstelling naar de cryptomunten. In de toekomst gaan mogelijk meer producten deze technologie gebruiken. Het is echter voor het eerst dat een grote Nederlandse instelling aan de slag gaat met de technologie. Rotterdam is straks ook nog eens de eerste haven die mogelijk met de Bitcoin werkt.

Mobiele versie afsluiten