Site pictogram 36.nl

EOS is gelanceerd, maar nog niet live

Een vraag die bijna dagelijks gesteld wordt in het EOS netwerk is of de munt al live is. Officieel gezien is de blockchain al een paar weken terug gelanceerd. Maar doordat dit niet goed ging de munt meteen weer offline om fouten te repareren. Een grote lancering werd uitgesteld tot 10 juni. De techniek achter de site werd toen weer gelanceerd. Ondanks dat de munt technisch gezien live gegaan is kan het grote publiek er nog steeds niet bij.

EOS kan pas officieel live gaan voor het grote publiek zodra de software 21 block producenten geselecteerd heeft. Je kan ze het beste zien als een soort miners voor het netwerk. Alleen dit is nog steeds niet gebeurt tot op de dag van vandaag. Hierdoor kan EOS in huidige vorm nog niet live gaan voor het grote publiek. Op dit moment kan hierdoor nog helemaal niemand gebruik maken van hun EOS munten.

De nieuwe miners moeten gekozen worden door beheerders van EOS tokens. Ongeveer 15% van de tokens moeten hiervoor ingezet worden op miners. Dit staat gelijk aan 150 miljoen stemmen. Een EOS gebruiker kan stemmen tot 30 verschillende producten. De stemming telt aan de hand van het aantal tokens dat er op één miner is ingezet. Als één miner de meeste tokens heeft wordt deze verkozen etc.

Het stemmen bij EOS verloopt zeer langzaam

De magische 150 miljoen stemmen kunnen elk moment uitgebracht zijn op de miners. Alleen het stemmen op miners is een zeer langzaam proces. Dit is dan ook ontzettend frustrerend onder de beleggers. Via Telegram laten verschillende beleggers hun ontevredenheid uiten dat het netwerk nog steeds niet live is. Ondanks dat er ook bewijzen zijn dat het aantal stemmers langzaam toeneemt.

Volgens een insider heeft de late stemming te maken met de beleggers uit Azië. Een groot deel van de EOS beleggers komt hier vandaan. Alleen het platform ging pas midden in de nacht voor Azië live. Hierdoor konden ze niet direct reageren en stemmen. Dit zou kunnen kloppen, maar we zijn nu ook alweer een paar dagen verder en nog steeds is de benodigde 150 miljoen stemmen niet gehaald.

Vahid Toosi van EOS laat weten dat het een psychologische barrière is waar de munt even overheen moet. Als het aantal stemmen de 40 miljoen voorbij is zullen de laatste stemmen echt binnenvliegen. Daarnaast zijn er een aantal beleggers die anderen aankijken. Ze wachten met wat anderen stemmen en gaan vervolgens de rest achterna met hun stem.

De miners die voorop lopen op dit moment zouden vooral in hunzelf geïnvesteerd hebben. Ze hadden aardig wat tokens liggen en op hunzelf gestemd hebben. Mogelijk zal dit ook helpen om stemmen van anderen te krijgen omdat ze zien dat deze mensen al een hoop stemmen hebben.

Mobiele versie afsluiten