Site pictogram 36.nl

EU wil handel in CFD aan banden leggen vooral in cryptomunten

Een week geleden werd tijdens de G20 al bekend dat de EU met maatregelen ging komen over cryptomunten. Vandaag werd bekend dat de eerste maatregelen vooral opgelegd gaan worden tegen CFD’s en dan voornamelijk in speculeren op cryptomunten via CFD contracten.

De maatregelen zullen officieel uitgevoerd gaan worden door de ESMA. Dit is een financieel toezichthouder namens de EU. Deze stichting gaat binnenkort beperkingen opleggen voor particuliere beleggers die nu nog CFD’s in Bitcoins kopen. Het gaat hierbij vooral om beperkingen tegen particulieren.

Wat is een CFD?

Een CFD is een contract of difference. Je kan hiermee inspelen op dalingen of stijgingen bij cryptomunten. Plus500 verkoopt bijvoorbeeld CFD contracten waarmee je kan speculeren op koersstijgingen en dalingen. Het voordeel van een CFD is dat je voor een klein bedrag cryptomunten kan kopen.

Je hoeft maar een percentage van de belegging werkelijk te betalen. Dit maakt een CFD interessant voor beleggers die geen Bitcoin kunnen kopen, maar wel willen speculeren op een prijsstijging. Helaas brengt dit ook een risico met zich mee. Ondanks dat je voor een klein bedrag een CFD kan kopen kan je wel het verlies in het groot voor je kiezen krijgen. Je kan dus zelfs meer geld kwijtraken dan je hebt ingelegd.

Nieuwe regelgeving kan positief uitpakken voor de belegger

Vanwege het risico dat je meer verliest, dan je inlegt wil de EU de handel hierin aan banden wil leggen. De ESMA wil dat de hefboom truck zoals dit genoemd wordt minder groot wordt. Dit moet verlaagt worden naar 2. Dit betekent dat je veel meer eigen geld moet inleggen om te speculeren op cryptomunten. Het gevolg is dat je daardoor minder snel meer geld kwijtraakt dan je had.

Naast een maximaal hefboom komen er nog meer strengere regels voor de aanschaf in CFD in cryptomunten. Door nieuwe regels kunnen beleggers straks nooit meer verliezen dan hun totale inleg. De belegger wordt zo beter beschermd. Dus eigenlijk zijn de maatregelen vooral positief voor beleggers. Particulieren zullen ook veel beter gewaarschuwd worden over de risico’s. Zo weet je duidelijk wat je aangaat als je in een CFD belegt.

Verder mag er straks alleen nog in de vorm van een CFD in cryptomunten belegt worden. De binaire opties worden in z’n geheel verboden in Europa. Het is voor het eerst dat een beleggingsproduct in z’n geheel verboden wordt in de EU. Volgens de EU zijn binaire opties echt een goksysteem en kan je hier in de praktijk nooit winst op maken.

Mobiele versie afsluiten