Site pictogram 36.nl

FED beweert dat Bitcoin Futures voor slechte start 2018 zorgt

The FED een belangrijke econoom denkt wel te weten waarom de Bitcoin het slecht doet in 2018. De oorzaak ligt volgens The FED bij de komst van Bitcoin Futures naar de markt. Dit zou gezorgd hebben voor de slepende correctie en zelfs de derde ergste correctie uit de historie van de cryptomunt.

Yuki Noguchi een Japanse econoom heeft dit in een recente colum ook al besproken. In december 2017 zagen we een sterke stijging van de Bitcoin. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de komst van de Bitcoin Futures. De cryptomarkt wist zelfs z’n hoogste koers ooit te behalen $ 900 miljard. Bitcoin wist de $ 20.000 net niet aan te tikken en Ethereum kwam tot $ 1.400. Vervolgens brak januari aan en verloor de cryptomarkt gemiddeld 70% in waarde in 7 maanden tijd.

Investeerders als BitMEX zien het als normaal dat de cryptomarkt zo hard corrigeert. Het is normaal dat een beleggingsproduct die 300% in een jaar tijd stijgt met zo’n 80% corrigeert. Het is dus niet vreemd dat na een top jaar als 2017 zulke correcties aanbreken. Toch denkt de econoom Noguchi hier anders over en ziet hij een verband tussen de correcties en Bitcoin Futures.

Bitcoin zal moeite blijven houden met de Futures

Volgens Noguchi is de ellende nog lang niet voorbij. De Bitcoin zal geen snelle ontwikkeling meer omhoog doormaken zolang de Bitcoin Futures bestaan. De Japanner verwacht zelfs dat we nooit meer de snelle prijsstijgingen van 2017 gaan halen. Dit is niet het gebrek aan volume, maar puur het feit dat de markt door futures is aangetast.

De uitspraken over de impact van Bitcoin futures op de markt verschillen enorm. Volgens sommige heeft het weinig effect terwijl anderen ook een connectie zien tussen de correctie in 2018. In het verleden zagen we elke keer als de Bitcoin een correctie van 70% tot 80% onderging de munt er twee keer zo sterk uitkwam. Dit contrast is dit hele jaar nog geen één keer voorgekomen.

FED kijkt met een realistische blik op de markt

Door de komst van Bitcoin Futures zal niemand meer toelaten dat de markt ineens snel omhoog stijgt. Dit zien we wel vaker bij beggings producten waar Futures inzitten. Op het moment dat er wel een beweging omhoog te zien is wordt dit direct in de kiem gesmoord door nieuwe contracten.

Toch moet er wel een slag om de arm genomen worden. Het is voor het eerst een jaar waarin de Bitcoin Futures op de markt zijn. Het is hierdoor nog wel te vroeg om te zeggen dat de Futures contracten de verdoemenis zijn voor de Bitcoin. Dit zullen we pas wat later weten en mogelijk zelfs pas in 2019.

Mobiele versie afsluiten