Als Goldman Sachs over Ripple, Bitcoin en andere cryptocurrency spreekt, wordt er geluisterd. Zoals er altijd wordt geluisterd naar wat de analisten van deze zakenbank te zeggen hebben.
Of je het ermee eens bent moet je uiteraard geheel zelf weten. De analyses van Goldman Sachs zijn wel eens tegengesteld geweest aan het eigen investeringsbeleid. In 2016 werd een schikking van 5 miljard dollar overeengekomen omdat het bedrijf intern had gespeculeerd op de neergang van de huizenmarkt terwijl men tegelijkertijd aan klanten subprime hypotheekpakketten verkocht.
Wat zegt Goldman Sachs over Ripple en andere munten?
Goldman Sachs analist Steve Strongin – global head of investment research – had het in zijn cryptocurrency analyse desgevraagd niet over specifieke munten. Waar hij voor waarschuwt is dat de koers van veel cryptomunten wel eens naar nul kunnen gaan als ze niet tot de winnaars in de cryptomarkt behoren:
“Are any of today’s cryptocurrencies going to be an Amazon or a Google, or will they end up like many of the now-defunct search engines? Just because we are in a speculative bubble does not mean current prices can’t increase for a handful of survivors”
Sommigen vertaalden dit alsof Strongin de markt als geheel naar nul zag gaan, maar dat zei hij juist niet. Hij vraagt zich alleen af of er munten zijn – en zo ja, welke – die de echte winnaars worden, terwijl de rest vervolgens naar nul kan dalen. Geen gekke vraag. Als Bitcoin, Ripple en een paar anderen de slag uiteindelijk winnen, zou dat inderdaad kunnen betekenen dat de koers van de resterende kleintjes opdroogt. Ook geeft hij aan dat de munten op zichzelf geen intrinsieke waarde hebben. Dat klopt ook, al hebben de dollar en de euro die ook niet sinds we bijna 50 jaar geleden de gouden standaard hebben afgeschaft.
Ben ik het eens met wat Goldman Sachs over Ripple zegt?
Ik ben het met Strongin eens dat er een behoorlijke kans op een shake-out is. Waarbij een aantal kleinere munten uiteindelijk naar nul kan gaan. Tegelijkertijd kun je over de grotere munten als de Ripple optimistischer zijn. Je ziet de acceptatie toenemen en in Arizona kun je tegenwoordig zelfs je belasting betalen met cryptogeld.
Ook trekken analisten soms conclusies die niet gebaseerd lijken te zijn op echte feiten. Ook Strongin noemde weer zaken als de beperkte transactiesnelheden. Niet helemaal terecht, want munten als de Ripple zijn al lang op ‘Visa- speed’.