De afgelopen twee jaar is de Bitcoin meer dan 1600% in waarde gestegen. Ondanks de enorme prijsstijging zijn er vraagtekens hoe lang de cryptomunt nog verder kan stijgen. De Bitcoin staat onder flinke druk van de overheid van verschillende landen. Steeds meer landen lijken zich met de handel in de cryptomunt te bemoeien. Neem bijvoorbeeld China die een tijdelijke ban oplegt. Of andere landen die overwegen de munt te verbannen of te reguleren. Hoe lang kan de cryptomunt de invloed van buitenaf nog aan?
Ondanks dat steeds meer landen zich met de munt willen bemoeien lijkt het goed te gaan met de munt. Het afgelopen jaar is de munt meerdere keren verdubbeld. Daar bovenop verwachten meerdere analisten dat de munt nog verder kan stijgen. Het hoogtepunt begin september van $ 5000 was pas het begin. Er zijn zelfs kenners die een waarde van een half miljoen voorspellen.
Daar staat wel tegenover dat er ook veel kritiek is op de munt. Het zou bijvoorbeeld een bubbel zijn die elk moment kan knappen. Dezelfde bubbel zagen we aan het begin van de eeuw met de internetbubbel. Toch klimt de munt elke keer weer uit het dal als experts zeggen dat de munt nu gaat knappen. Toch zijn experts bang dat de bubbel straks gaat knappen door invloed van de overheid.
De munt stond er juist om bekend dat ze niet afhankelijk waren van andere partijen. Het was een anonieme manier om te handelen in valuta en wereldwijd te betalen. Als de munt straks gereguleerd gaat worden door de overheid dan valt dit voordeel weg. Het is de vraag welk voordeel de munt dan nog wel heeft ten opzichten van andere betaalmethodes? Vooral nu de transactiekosten al hoger liggen dan de meeste andere betaalmethodes zoals Paypal.
Verschillende landen zijn van plan om de Bitcoin aan te pakken
Eén van de eerste landen die voorop ging in het reguleren van de Bitcoin is Japan. Het land heeft de munt zelfs aangenomen als officieel valuta. Dit heeft positief uitgepakt voor de koers. De koers schoot omhoog nadat Japan de stap gezet had. Alleen nu gaan ze de munt ook reguleren en het is de vraag of dit ook positief gaat uitpakken.
Japan is niet het enige land dat de munt gaat reguleren. De Verenigde Staten heeft ook plannen om de munt te reguleren. De Verenigde Staten heeft door dat een verbod geen nut heeft. Vooral niet sinds start ups in Amerika gebruik maken van de munt. Ze willen het alleen wel reguleren, zodat de zwarte handel in de munt verdwijnt. Crimineel geld zou zo sneller opgespoord kunnen worden en dit voorkomt criminaliteit op de Bitcoin markt.
Overheid gaat zich mogelijk ook meer bemoeien met de handel
Een angst die regeert is dat het niet alleen blijft bij reguleren. Extra veiligheid zou voor de Bitcoin geen kwaad kunnen. Maar hoe zit dit met de handel? Amerikaanse banken zijn bang dat de Bitcoin een bedreiging kan zijn voor de Amerikaanse dollar. In dit geval kunnen ze de handel aan banden gaan leggen. Ze kunnen het aantal transacties per dag beperken. Als dit wereldwijd gaat gebeuren kan dit weleens het einde betekenen voor de Bitcoin.
Toch zijn er genoeg analisten die er positief instaan. Ze verwachten niet dat de koers ineens gaat dalen omdat de overheid zich ermee gaat bemoeien. Als de munt een legaal betaalmiddel wordt in landen als Amerika dan kan dit ook positief uitpakken. Meer mensen raken bekend met de Bitcoin en gaan er mogelijk in investeren. De ontwikkeling van regulering kan dus twee kanten op gaan. Het kan het einde betekenen van de Bitcoin of juist een begin van eerlijke handel. De tijd zal ons leren wat er nu echt gaat gebeuren door het reguleren van de munt.