Deze week werd aangekondigd dat er een nieuwe Ripple regelgeving directeur is aangesteld voor Europa. Dan Morgan wordt hoofd European regulatory relations bij Ripple. Morgan heeft een indrukwekkende achtergrond in de top van financiële instellingen in Groot-Brittannië. Hij werkte onder andere bij het Department of International Trade. Ook is hij verantwoordelijk voor het opzetten van de ‘Transatlantic Policy Working Group’ in Washington DC. Dat is een netwerkorganisatie van fintech bedrijven, wetenschappers en regelgevers. Samen hopen ze het beleid en regelgeving in de financiële markten te verbeteren.
Belangrijke financiële opiniemaker
Niet voor niets werd Morgan afgelopen jaar genoemd als een van belangrijkste Britse opinieleiders op het gebied van ‘Risk, Compliance and RegTech’. Ripple toont zich verheugd met zijn aanstelling:
“Thrilled to share that @danmorgan1 has joined Ripple from the UK Dept. for International Trade to lead our European regulatory relations. He’ll be key to our growth in Europe and brings deep expertise in fintech and digital assets.” (tweet Ryan Zagone, Ripple directeur Regulatory Relations)
Niet onlogisch, want als we het nieuws van de afgelopen tijd zien, lijkt het erop dat het succes van Ripple met name afhangt van de regelgeving rond cryptomunten. Allereerst is er de in de VS al langer lopende vraag of we XRP als security moeten beschouwen. Maar in het algemeen zijn veel overheden nog bezig met na te denken hoe cryptocurrency gereguleerd moeten worden. Ripple ziet zichzelf niet zozeer als een betaalmiddel voor consumenten. Het mikt met name op het internationale betalingsverkeer tussen banken. Invloed op wet- en regelgevers is daarbij heel belangrijk.
Benoeming Ripple regelgeving directeur wekt vertrouwen
Ook op een andere manier is de aanstelling van Morgan goed nieuws voor Ripple. Zijn netwerk en vermogen beslissers te beïnvloeden zijn natuurlijk erg belangrijk voor het ontstaan van deugdelijke Ripple regelgeving. Maar bijna even belangrijk is dat hij via zijn vorige functies veel inzicht moet hebben gekregen in het potentieel van Ripple. En daar kennelijk veel vertrouwen in heeft. De XRP heeft momenteel last van een behoorlijke dip, niet in de laatste plaats door alle Ripple regelgeving discussies. Op het ogenblik beweegt de koers zich rond de halve dollar. De euforie van een half jaar terug is nagenoeg verdwenen. Dat juist een autoriteit als Morgan dan toch instapt en daarmee zijn reputatie op het spel durft te zetten, geeft weer vertrouwen.