Site pictogram 36.nl

Ripple verwacht niet dat banken blockchain gaan gebruiken voor internationale betalingen

Lange tijd was er de discussie of Blockchain technologie niet beter ingezet kon worden door banken. Ze zouden hiermee sneller en goedkoper internationale transacties kunnen uitvoeren. Ripple de munt die hiervoor het dichtste bij het vuur zit laat weten dat banken dit mogelijk niet in de nabije toekomst gaan doen.

Ripple chef cryptograhpher David Schwatz zegt regelmatig de discussie hierover aan te gaan met banken. De technologie van Blockchain zou een uitkomst kunnen bieden aan banken. De transactie tijd neemt af en de kosten zijn gewoon minder hoog. Toch staat de technologie van blockchain nog echt in z’n kinderschoenen. De munten zijn nog niet op te schalen naar het gigantische niveau waarin banken opereren. Een ander nadeel is dat de beveiliging nog niet hoog genoeg is vergeleken met het gewone bankwezen.

Blockchain technologie zou voor banken nog veel meer moeten bieden dan het nu biedt. Het zou nu simpelweg nog niet mogelijk zijn om duizenden transacties per seconden te verwerken. Daarnaast staan alle gegevens nog niet privé genoeg opgeslagen in een blockchain. Het nadeel is ook dat blockchain technologie vaak gericht is op één munt zoals Ethereum. Het wordt daardoor lastig om meerdere munten tegelijk te combineren.

Ripple probeert banken wel zover te krijgen

Ondanks dat het in de nabije toekomst niet gaat gebeuren probeert Ripple hun klanten wel zover te krijgen. Op dit moment zijn ze bezig met een project om banken betalingen te laten uitvoeren via blockchain technologie. Ondanks het idee wordt het tot nu toe door alle banken afgewezen. Volgens de banken zou het namelijk onmogelijk zijn om de complete wereld in een blockchain te stoppen en betalingen via het systeem mogelijk te maken.

Toch zijn er een paar banken wel aan het testen met het systeem dat ontwikkeld is door Ripple. De techniek die de munt hierbij toepast is blockchain en het is de bedoeling dat er hiermee internationale betalingen worden uitgevoerd. Banken zouden uiteindelijk met het systeem tussen de 40% en 79% aan kosten kunnen besparen. Daarnaast is een transactie binnen twee minuten uitgevoerd in plaats van twee tot drie dagen.

Mobiele versie afsluiten