Site pictogram 36.nl

Vijf landen gaan samenwerken tegen crypto crime

Amerika heeft een nieuw team van landen samengesteld waarmee straks samengewerkt gaat worden om crypto crime aan te pakken. Het zal hierbij gaan om strafzaken die gerelateerd zijn tot cryptomunten. Dit werd gisteren bekend gemaakt in een officiële persconferentie.

De nieuwe samenwerking zal gaan plaatsvinden tussen Amerika, Engeland, Nederland, Australië en Canada. Het team wordt J5 genoemd en zal o.a. criminelen gaan aanpakken voor hacks en het witwassen van geld via cryptomunten. Op deze manier willen ze de bedreiging die cryptomunten met zich meebrengen terugbrengen tot een laag niveau.

De nieuwe werkgroep is een antwoord op het internationale vraagstuk over hoe landen de bedreiging van cryptomunten kunnen aanpakken. Hierbij wordt vooral een bedreiging op het belastingstelsel gezien. Er wordt op dit moment veel belasting ontdoken door met geld cryptomunten te kopen. Dit is een wereldwijd probleem en niet een probleem van enkel één land. Daarom besloten deze vijf landen te gaan samenwerken om misdadigers met crypto gerelateerde zaken samen aan te pakken. Door de samenwerking kunnen ze de zaken veel sneller oplossen.

Amerika had in februari al een team samengesteld voor het ontduiken van belasting

Belastingontduiking met cryptomunten is strafbaar. Amerika besloot in februari al een team van 10 man samen te stellen die hier onderzoek naar moest gaan doen. Het zou hierbij vooral gaan om het witwassen van geld of het ontduiken van belasting. De eerste grote misdadiger die ze wisten op te pakken waren de eigenaars achter de site Backpage.com. De site zou in totaal een half miljard dollar witgewassen hebben via cryptomunten.

Het team dat nu aan de slag gaat loopt wel tegen een aantal problemen aan. Het eerste probleem is dat iedere crypto transactie anoniem is. Niemand weet dus wie er achter de cryptomunt aankoop zit. Dit maakt het veel lastiger om een misdadiger op te sporen die zich bijvoorbeeld bezig houdt met het witwassen van drugsgeld.

Mobiele versie afsluiten