Tegenwoordig is gamen een hobby van alle leeftijden. In een groot gedeelte van de huishoudens is dan ook inmiddels een videogameconsole of een krachtige pc te vinden. Gameconsoles zijn al jaren de oplossing voor een groot gedeelte van de gamers. Sony en Microsoft domineren met hun Playstation en Xbox nog steeds de markt op het gebied van consoles. Vreemd is dit natuurlijk niet. Consoles zijn toegankelijk, hebben een aanzienlijk lagere prijs dan een krachtige pc en bieden een groot aantal mogelijkheden als het aankomt op games.
Hoewel consoles de komende jaren zeker niet zullen verdwijnen, beginnen er steeds meer andere opties te ontstaan. Zo heeft Google onlangs Google Stadia geïntroduceerd, een service waarmee verschillende games kunnen worden gespeeld zonder dat hiervoor een gameconsole nodig is. Echter zit Microsoft op dit gebied ook zeker niet stil. Het bedrijf komt namelijk in 2020 met hun zogenaamde Project xCloud. Wat weten we precies van deze service? En is het echt de toekomst van de gamewereld?
Wat houdt Project xCloud in?
Naast Google Stadia is Project xCloud van Xbox de volgende service die zicht aanbiedt op de markt. Microsoft is al een tijd bezig met de ontwikkeling van deze service en geeft zelf aan dat dit de toekomst van het gamen zal gaan worden. Hoe het precies werkt leggen wij graag uit.
Project xCloud en Google Stadia hebben hetzelfde concept: games streamen op verschillende apparaten, zonder dat je hier een gameconsole of krachtige pc voor nodig hebt. Waar normaalgesproken de steeds verder ontwikkelende hardware ervoor zorgt dat games op de hoogste kwaliteit en fps (frames per second) kunnen worden gespeeld, ligt dat bij dit concept duidelijk anders.
Hoe werkt xCloud?
Door middel van de service van Project xCloud krijg je direct toegang tot een aantal games. Microsoft geeft op dit moment aan dat het om 100 games zal gaan bij de release van de service. Op het moment dat je de games speelt wordt er verbinding gemaakt met de servers van Microsoft. De game wordt vervolgens op basis van streaming binnen een aantal milliseconden verzonden naar bijvoorbeeld jouw televisie, laptop of zelfs een smartphone. Microsoft en Google maken hierbij gebruik van hun indrukwekkende infrastructuur en servers die zij al hebben staan in een groot aantal landen.
Welke verschillen gaan we zien?
Het belangrijkste verschil zit uiteraard in het feit dat er niet langer een console nodig is om tot een goede game ervaring te komen. Zoals bij het concept van Netflix wordt de content, in dit geval de game, direct gestreamd naar het apparaat. Duidelijk wordt echter wel dat dit veel zal gaan eisen van de internetverbinding. Microsoft laat weten dat de meeste mensen zonder problemen gebruik kunnen maken van de service, het is echter afwachten of dit inderdaad het geval zal zijn.
Voordelen van Project xCloud zijn er genoeg, met het besparen van de aanschafprijs van de gameconsole als voornaamste voordeel. Daarnaast is het spelen van games in de hoogste kwaliteit op verschillende apparaten een droom van veel gamers. Bovendien zijn Microsoft en Google allebei bedrijven met een enorme slagkracht als het aankomt op het ontwikkelen van dit soort services.
Ondanks de grote voordelen en onbegrensde vooruitzichten is het wel afwachten of aan al deze mooie voorspellingen zal worden voldaan. Microsoft geeft zelf met de toekomstige release van Project Scarlett in 2020 (de nieuwste gameconsole) echter aan dat de dagen van de gameconsole zeker nog niet zijn geteld nu Project xCloud en Google Stadia om de hoek komen kijken. Veelbelovend is het natuurlijk wel!