Site pictogram 36.nl

Wat waren de grootste eSports toernooien van 2019?

Esports toernooi

Wat zijn de grootste esports toernooien?

De populariteit van esports toernooien is ongekend en groeit ieder jaar. Professionele esporters verdienen miljoenen tijdens het spelen van competities en toernooien. In 2018 bedroeg het totale prijzengeld van alle esports toernooien bij elkaar ongeveer 818 miljoen euro. Naar verwachting groeit de prijzenpot van 2020 zelfs uit naar maar liefst 1.5 biljoen euro.

Erkenning voor de game industrie

Het groeiende aantal kijkers en professionele esporters die hun prestaties op Social Media platformen, zoals Youtube en Twitch met hun volgers delen, hebben direct invloed op de omvang van de wereldwijde esports comptities. Grote toernooien worden door video game ontwikkelaars georganiseerd en door grote merken als Microsoft en Red Bull gesponsord. De game industrie wordt inmiddels sinds een paar jaar officieel erkend en groeit ieder jaar weer.

Spellen als Fortnite en Apex Legends zijn in korte tijd uitgegroeid tot zeer populaire spellen. De groei in populariteit zorgt mede voor een grote groei in prijzengelden. StarCraft II en CS:Go zijn voorbeelden van games die al jaren meedraaien in de esports industrie. De totale prijzenpotten van deze games zijn dankzij deze jaren erg hoog. In 2019 vormden echter Fortnite, DOTA 2, CG:Go, PLAYERUNKOWN’S BATTLEGROUNDS en Overwatch de top vijf van meest lucratieve esports toernooien.

Top 5 grootste esports toernooien

Voor alle esports fans en spelers hebben we een lijst opgesteld van de top 5 grootste esports toernooien. De prijzen van deze toernooien zijn de hoogste prijzengelden van de hele game industrie. Daarnaast zijn deze games ontzettend populair onder alle (professionele) eSporters en fans. Meer informatie over DOTA 2, CS:Go, League of Legends, Fortnite en StarCraft II lees je hieronder.

DOTA 2: The International

Twee teams van vijf spelers staan tegenover elkaar in DOTA 2. The Ancient, of de teambasis, van de tegenstander moet worden vernietigd. Tijdens het gevecht kunnen spelers goud en ervaringen verzamelen om uiteindelijk nieuwe items te kunnen kopen.

Totstandkoming prijzengeld

Het internationale toernooi van DOTA 2 is sinds 2013 één van de meest populaire esports toernooien. De reden waarom dit toernooi de lijst aanvoert is de prijzenpot. Het prijzengeld stijgt sinds 2013 ieder jaar, waardoor het internationale toernooi van DOTA 2 de onbetwiste winnaar en lijstaanvoerder is. De prijzenpot wordt voornamelijk door de DOTA 2 community bij elkaar gespaard door de aankoop van de zogenaamde ‘Battle Pass’.

Wanneer vindt het toernooi plaats?

Organisator en game ontwikkelaar Valve Corporation organiseert ieder jaar rond augustus het enorm populaire toernooi. Aan The International 2019 (TI19), zoals het toernooi wordt genoemd, deden in totaal 18 teams mee. De top 12 uit het Dota Pro Circuit (DPC) was rechtstreeks geselecteerd. Zes andere teams wisten zich tijdens regionale kwalificaties alsnog te plaatsen. Het team OG wist uiteindelijk The International 19 te winnen en werd het eerste team dat TI twee keer (op rij) won.

Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive, afgekort CS:Go, is een tactische game waarbij spelers een duidelijk doel hebben. Tegenstanders moeten namelijk door wapens worden uitgeschakeld in het actiespel. Het spel is door Hidden Path Entertainment en Valve Corporation in 2012 op de markt gebracht en werd in 2016 uitgekozen tot ‘esports Game van het jaar’.

Prijzengeld

Het prijzengeld van de majors en minors van CS:Go valt aanzienlijk lager uit dan andere esports toernooien. Er wordt geen gebruik gemaakt van crowdfunding praktijken. Valve Corporation heeft daardoor de afgelopen jaren de nodige kritiek gekregen. Sinds 2016 vallen de prijzen hoger dan 1 miljoen dollar uit en kan er ook veel geld met dit spel worden verdiend.

De beste CS:Go teams

De top 10 beste CS:Go spelers komen uit Denemarken en Brazilië. In deze landen wordt de game ontzettend veel gespeeld. De Zweedse teams Ninja in Pyjamas en fnatic domineren het spel in groepsverband.

Fortnite

Fortnite is in een korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste spellen ter wereld. Dagelijks spelen meer dan 8 miljoen eSporters en fans Fortnite. Vanuit third-person shooter worden er spellen in de Battle Royale modus of Save the World-modus gespeeld. Epic Games en People Can Fly zijn de ontwikkelaars van de game die op 25 juli 2017 werd uitgebracht. Inmiddels heeft de game veel nieuwe veranderingen ondergaan en werd in oktober 2019 Fortnite Chapter 2 gelanceerd.

Fortnite World Cup

In 2019 werden de eerste Fortnite Wereldkampioenschappen voor duo’s en solo’s gehouden. Het prijzengeld van Fortnite World Cup bedroeg maar liefst 30 miljoen euro. Dave Jong (spelersnaam Rojo) uit Nederland werd samen met Jaden Aschman (spelersnaam Wolfiez) tweede in het onderdeel duo’s en sleepten samen ongeveer twee miljoen euro binnen.

Nederlands trots

De lijst van de 25 beste spelers wordt gedomineerd door Amerikanen. Op plek nummer 15 staat Nederlander Dmitri van de Vrie (spelersnaam Mitr0) en op nummer 6 staat Dave Jong.

League of Legends

De grote winnaar qua kijkersaantallen van deze lijst is League of Legends (LoL) sinds 2018. De finale van het League of Legends Wereldkampioenschap van 2018 trok 200 miljoen individuele fans. Het computerspel bestaat sinds 2009, toen Riot Games het spel uitbracht. League of Legends is gebaseerd op Warcraft III en een concurrent van DOTA 2.

League of Legends prijzengeld

De beste spelers van League of Legends spelen in competitie verband in de League of Legends Chamipons Series (LCS). Deze eSporters verdienen een vast salaris. Het prijzengeld van de grotere toernooien ligt daardoor lager dan andere spellen. De prijzengelden komen echter over het algemeen rond de 2 miljoen euro.

Aziatische fanbase

Sinds 2009 is het spel op de markt. In de afgelopen jaren is een grote fanbase opgebouwd, die voornamelijk uit Chinezen en Koreanen bestaat. In de top 25 bevindt zich maar één andere nationaliteit. Fortnite en Apex Legends lijken League of Legends binnenkort in te halen qua kijkersaantallen en fanbase.

StarCraft II

StarCraft II: Wings of Liberty is het officieel vervolg op het populaire StarCraft van Blizzard Entertainment. De tweede serie is een real-time strategie computerspel en werd op 27 juli 2010 uitgebracht. StarCraft II: Heart of the Swarm en StarCraft II: Legacy of the Void maakten de trilogie van het spel compleet. In 2017 bracht Blizzard Entertainment StarCraft: Remastered uit. Deze versie is gebaseerd op de originele StarCraft game.

Vaste prijzenpot

In een aantal jaar tijd is totale prijzengeld dat tijdens toernooien is verdiend opgelopen tot ruim 28 miljoen euro. De totale prijzenpot zorgt voor de vijfde plek in de lijst met grootste esports toernooien ter wereld. Sinds 2017 bedraagt de prijzenpot van StarCraft II World Championship Series Global Finals ongeveer 600.000 euro. Het prijzengeld is sindsdien niet meer gestegen.

Populairiteit

Het spel is vooral ontzettend populair in Korea, maar wordt ook door buitenlanders gespeeld. De Nederlander Manuel Schenkhuizen (spelersnaam Grubby) is bijvoorbeeld een bekende commentator en game analist.

Andere grote en populaire esports toernooien

Staat je favoriete game niet in dit overzicht? No stress. Op deze website vind je een compleet overzicht van de top 100 grootste esports toernooien. Daarnaast vullen games, zoals Overwatch, PLAYERUNKOWN’S BATTLEGROUNDS, Hearthstone, Heroes of the Storm en Counter Strike de top 10 van de grootste esports toernooien aan.

Bekijk snel of jouw favoriete spel in het overzicht is opgenomen. De game gevonden? Klik op de naam en je wordt automatisch doorverwezen naar een andere pagina. Op deze pagina vind je meer informatie in het engels over het aantal toernooien, spelers en prijzengeld. Ook kun je het laatste nieuws- en forumberichten, live updates, interviews met spelers, VOD’s en meer ontdekken.

Mobiele versie afsluiten