Site pictogram 36.nl

Wereldwijde vraag naar regulering cryptomarkt

De wereldwijde politiek kwam vandaag bijeen bij het World Economic Forum in Davos. Eén van de zaken die tijdens dit forum besproken wordt is de regulering van de cryptomarkt. Verschillende landen proberen dit al zelf te doen, maar vanuit Europa was er al eerder de vraag om samen één lijn te trekken.

Eén van de redenen waarom regulering noodzakelijk is om te voorkomen dat de munten vooral gebruikt worden door criminelen. Er moet nu goed gekeken worden hoe de munten vooral gebruikt worden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ze vooral gebruikt worden door criminelen. De reden hiervan zou liggen bij het feit dat de munten anoniem zijn. Het witwassen van drugsgeld is zo heel eenvoudig.

Volgens premier Theresa May van de UK moeten landen goed gaan kijken naar hoe criminelen gebruik maken van de cryptomunten. Officieel gezien zou de Bitcoin o.a. een betaalmiddel moeten zijn met lage transactiekosten. Maar de munt zou in de praktijk te vaak gebruikt worden voor criminelen om anoniem geld te versturen.

Bitcoin zou een bedreiging kunnen zijn voor de wereldwijde economie

Philip Hammond laat weten dat hij bang is dat de Bitcoin groot genoeg zou kunnen worden dat het een bedreiging kan zijn voor de wereldwijde economie. Als de munt dan ineens enorm onderuit gaat dan zou dit verschillende landen in een nieuwe economische crisis kunnen brengen. Maar Hammond voegt er wel aan toe dat de Bitcoin op dit moment nog lang niet groot genoeg is om een bedreiging te zijn.

Toch is de Bitcoin wel een nieuwe ontwikkeling waar we als landen gezamenlijk rekening mee moeten gaan houden. Het is een interessante nieuwe ontwikkeling waar meerdere landen in mee zouden moeten gaan. Er gaan zelfs geruchten dat Engeland bezig zou zijn om z’n eigen cryptomunt te ontwerpen. Deze zou eventueel naast de pond verhandeld kunnen worden. De munt zou wel aan de pond gelinkt worden.

Regulering moet besproken worden

Philip Hammond liet ook weten dat regulering iets is wat op de agenda moet gezet worden. Het gaat hierbij niet alleen om de Bitcoin, maar om alle cryptomunten. Er zit veel potentie in cryptomunten, maar dan moet het wel allemaal netjes geregeld worden en er geen geld meer witgewassen worden via de cryptomunten.

Volgens meneer Hammond zou de Bitcoin een belangrijk punt op de agenda zijn in november. In november is er een G20 meeting in Argentinië waarbij er met diverse belangrijke landen gesproken wordt over een samenwerking op het gebied van regulering. Met de nieuwe regels moet voorkomen worden dat de munten nog langer gebruikt gaan worden in het criminele circuit.

Mr Mnuchin uit de US laat weten dat ze graag met meerdere landen willen samenwerken om één te trekken op het gebied van regulering. Door allemaal dezelfde standaard aan te houden kan er geen verwarring meer ontstaan. De US zou graag willen dat er voor Bitcoin eigenaren dezelfde regels komen als bij de bank. Dit zou veel veiliger zijn en op deze manier kan deze innovatieve technologie zonder verbod blijven voortbestaan.

Mobiele versie afsluiten