Site pictogram 36.nl

Zwakke Ripple vecht tegen marktsentiment

Momenteel is er sprake van een zwakke Ripple. De hele cryptocurrency markt is behoorlijk negatief op dit ogenblik, en ook de Ripple heeft het even stevig te pakken. De munt stond nog niet zo lang geleden boven de drie dollar, maar is inmiddels terug rond de 90 dollarcent waarop het ook halverwege december stond.

Ripple heeft onder andere last van het anti-crypto sentiment

Alle cryptomunten hebben last van de negatieve pers rondom cryptocurrency van de afgelopen dagen. Veel mensen zien de soms onterechte berichtgeving over het mogelijk verbieden van de handel in sommige landen als negatief. En dat is natuurlijk ook zo, maar het biedt ook perspectief. Want het gaat er niet zozeer om dat partijen het digitale geld zien als iets onbelangrijks. Regelgevers lijken met name bang dat de huidige ongereguleerde markt te onstabiel en gevaarlijk is voor sommige beleggers. En willen eigenlijk ook belasting kunnen heffen natuurlijk. Een eventuele ban, gevolgd door snelle regelgeving kon juist wel eens de opmaat zijn naar een nieuwe boost van de beurskoersen. Maar dan in een veel opener, beter georganiseerde en veiligere markt.

Zwakke Ripple ook door vragen over XRP

Eigenlijk heet de Ripple munt XRP. De afgelopen dagen zijn veel vragen gesteld over het specifieke nut van die munt. Het betalingsprotocol van het bedrijf Ripple kan ook zonder eigen cryptomunt werken. En sommige banken gebruiken het ook op die manier. Toch zitten er volgens Ripple duidelijke voordelen aan het gebruik van de Ripple als smeermiddel van het internationale betalingsverkeer. In een interview met Brad Garlinghouse, de ceo van Ripple, legde deze week nog maar eens uit wat bijvoorbeeld de specifieke kracht is van het gebruik van XRP als ‘intern geld’ tussen banken. Het betekent bijvoorbeeld dat banken hun zogeheten Nostro Accounts niet meer nodig hebben. Dat zijn bankrekeningen in ieder land in de lokale munt om internationale betalingen snel mogelijk te maken. Dankzij de Ripple zijn die accounts – waarin duizenden miljarden dollars aan waarde eigenlijk liggen te slapen – volgens hem straks niet meer nodig:

“There are trillions and trillions in dormant capital sitting in these pre-funded accounts around the world. When I decide to work with you, I would put pounds in your bank and you would put pesos in my bank and then we’d use a better real-time settlement system. But what if I didn’t have to pre-fund those trillions of dollars around the world. Think about how much more efficient capital could be. We think it’s a major step forward.”

Zwakke Ripple biedt mooie kansen

De huidige bear markt lijkt ook mooie kansen te bieden. Zeker voor de mensen die geloven in de goed werkende technologie van Ripple en het feit dat het bedrijf er eigenlijk prima voorstaat om het interbancaire betalingsverkeer gereed te maken voor de toekomst. Zodra die belofte ingelost gaat worden en er genoeg banken gaan meedoen, zou de Ripple wel eens heel hard weer kunnen gaan stijgen. Als dat eenmaal gebeurt, zullen we ons achteraf misschien realiseren dat we in februari 2018 pas aan het begin van de Ripple koersontwikkeling stonden.

Mobiele versie afsluiten